Interaktív GIS alapú térképek készítése és beágyazása

A hagyományos Google térképet (itt jobbra), ami egyszerűen megmutatja valamiről, hogy hol van, mindannyian ismerjük. Nagyon kényelmes, praktikus eszköz, de az internetes térképek ennél sokkal izgalmasabb lehetőségeket rejtenek magukban. Példák, a teljesség igénye nélkül:

  • Térképre vihetők adatok, adatbázisok.
  • Szolgáltatásokhoz készíthető térképes kereső.
  • Házhoszállítási ár sávok megjeleníthetőek.
  • Szálloda környékén levő látnivalók, saját programnaptárjukkal együtt.
  • Beszállítók bemutatkozása, fotóval, adatlappal, „ismerd meg a termelőt”
  • Izovonalas térképek. „Szintvonalas” térképeket nem csak magasság alapján lehet készíteni. Ábrázolható hasonló módon pl. légszennyezettség, vízmélység, talajminőség, csapadékmennyiség, napsütéses órák száma stb.
  • Céges, belső használatú, kifelé nem elérhető térképes adatbázisok, dokumentumkeresők, amik megkönnyítik a napi munkát (sharepoint alapon is).

Tetszőlegesen bőséges adatmennyiséget lehet a buborékban megjeleníteni, akár képeket, vagy linkelhető tartalmat is, és az egyes tájegységekhez, például a megyékhez is lehet adatokat rendelni.

A Google térképek testreszabásával ezeknek a funkcióknak a töredéke érhető el. 

Interaktív, kattintható, GIS (Geographic Information System) alapú térképeket készítek.

A térkép görgethető, nagyítható-kicsinyíthető.

Az egyes térképi elemek kattinthatóak, felugró ablakban jelenik meg az adatlapjuk.

Pont, vonal, és poligon típusú objektumok ábrázolhatók. Pont pl. épület, telephely, szálloda, látnivaló stb. Vonal pl. folyó, út, csővezeték stb. Poligon: megye, tó, erdő, parcella stb.

Az adatlapon tetszőleges számű adat megjeleníthető, az ésszerűség keretein belül (15-20 elemnél több már nem látszik jól).

Működő linkek is felrakhatók az adatlapra, ami elnavigál pl. az adott objektum saját oldalára.

Távolságmérő eszköz, és hely szerinti kereső is elhelyezhető a térképen.

Interaktív GIS alapú térkép

Pont, vonal és poligon rétegeket tudok felvenni, amiknek mindegyike lehet kattintható elem, ahogy a lenti wellness szállodás térképen ez jól látszik is. Bemenő adatként számos adatformátum felhasználható. Legkönnyebben az shp fájlok kezelhetők, de behívhatóak adatok pl. dat, csv, xlsx-ből is, feltéve, hogy szerepelnek benne koordináták.

QGIS-ben dolgozom (pillantnyilag QGIS 3.16 Hannover), ott állítom össze a térképet. Miután minden szükséges adatot behívtam, elvégeztem az esetleges konverziókat, módosításokat, leválogatásokat, testre szabom a térképet, és kiexportálom a webmapet. A tárhelyre felmásolt webmap fellinkelhető és/vagy beágyazható a honlapra.

A térkép a testreszabása során arculati színekhez igazítható, a lenti 2 minta térképet a Vonalvarázs Webdesign arculatához illően színeztem. Ezek a térképek nem élő projektek eredményei, kizárólag reprezentációs célra készültek, internetről szabadon letölthető adatokból. Külön-külön linkelhetők és beágyazhatók is.

További gyakorlati példák a lap alján találhatók.

Wellness szállodák Magyarországon, mintatérkép linkelve

Wellness szállodák Magyarországon, mintatérkép beágyazva

Repülőteres próba webtérkép linkelve

Repülőteres mintatérkép beágyazva

A fenti 2 térkép minta térképek, nem élő projektek eredményei, kizárólag reprezentációs célra készültek, internetről szabadon letölthető adatokból.

Gyakorlati példák:

 

Biofriss Biobolt beszállítói térképen

Biobolt térkép

Mahadevi Indiai Étterem házhozszállítási zónák térképen

Mahadevi étterem házhozszállítás térkép

Egyedi árajánlatot kérek!

Tájékoztatlak arról, hogy a fent megadott személyes adataidat Szabó-Horti Anikó e.v. adatkezelő fogja kezelni. Jogalapja és célja: szerződéskötést megelőző eljárás.

10 + 2 =